In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Vormingsdag: psychische problemen en gedetineerden

Schrijf je in voor de vormingsdag van de werkgroep vorming en ondersteuning (WEVO) omtrent psychische problemen bij gedetineerden. Deze gaat door op 24 april 2015 te Brussel.µ

Deze studiedag is intussen volzet. Kandidaten kunnen zich enkel nog aanmelden voor een wachtlijst.  

De werkgroep vorming en ondersteuning (WEVO) organiseert op vrijdag 24 april 2015 een vormingsdag in het Boudewijngebouw te Brussel. Tijdens deze dag wordt besproken hoe om te gaan met gedetineerden met psychische problemen. Zo komen er verschillende thema’s aan bod, met name: “Psychische problemen bij gedetineerden”, “Grensoverschrijdend gedrag” en “Hoe omgaan met psychische problemen”. Deelname aan dit aanbod is gratis. Indien je zonder verontschuldiging voor de start van de vorming niet komt opdagen zullen we 50 euro aanrekenen.

 

In de voormiddag zijn er twee sprekers. De eerste gaat in op “psychische problemen bij gedetineerden”: welk beeld hebben we van psychische problemen/stoornissen, wat zijn de meest voorkomende binnen detentie, wat met psychische detentieschade. De tweede spreker staat stil bij “grensoverschrijdend gedrag” met focus op zowel destructief gedrag naar zichzelf als naar anderen.

 

In de namiddag wordt een workshop georganiseerd, gebaseerd op de principes van ACT (acceptance en commitment therapy). Hierin wordt op een interactieve manier aandacht besteed aan hoe men kan “omgaan met mensen met psychische problemen”. Het is namelijk niet altijd even duidelijk hoe je het best reageert op of praat met iemand die te maken heeft met een psychische problematiek. Vaak lokt dit bij diegene die luistert emoties uit: van medelijden, onzekerheid, twijfel, angst tot kwaadheid. Tijdens deze twee uur durende workshop worden handvaten aangereikt hoe je hier mee kan omgaan.

 

Ten slotte wordt op het einde van deze vormingsdag een overzicht gegeven van de toekomstige verdiepingsdagen. De deelnemers kunnen dan zelf bepalen rond welke thema’s deze verdiepingsdagen zullen gaan.

 

Timing:

8u45 tot 9u30: Onthaal

9u30 tot 11u: Psychische problemen bij gedetineerden

11utot 11u20: pauze

11u20 tot 12u15: Grensoverschrijdend gedrag

12u15 tot 13u00: Middagpauze

13u00 tot 15u15: Workshop: Omgaan met psychische problemen

15u15 tot 16u: Voorstelling vervolgprogramma rond dit thema

 

Deelnemers: hulp- en dienstverleners in de gevangenis.

 

!! Inschrijven kan door een e-mail te sturen aan afdeling Welzijn en Samenleving (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Hierin vermeld je volgende gegevens: naam, voornaam, organisatie, functie en e-mailadres.

Van zodra je ingeschreven bent krijg je een definitieve bevestiging per mail (ten laatste 17 april 2015) met alle praktische informatie. Er is plaats voor 20 deelnemers. We houden hierbij rekening met de volgorde van inschrijven. Indien je meer vragen hebt over één of meerdere van deze sessies kan je steeds contact opnemen met Lotte Schelles (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 02/553.07.44).

 

Deze vorming wordt georganiseerd door de Werkgroep Vorming en Ondersteuning (WEVO) in samenwerking met de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid (VVGG).