In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

De gevangenis, een huis van herstel? Aan de slag met de herstelpiramide.

Op donderdag 9 mei werd tijdens een WEVO-vorming de herstelpiramide, specifiek met het oog op herstel binnen detentie, door Johan Deklerck toegelicht. Deze piramide focust zich op de verschillende vormen van herstel die mogelijk zijn na een delict of een conflict. Ze is een wetenschappelijk instrument, uitgewerkt in het doctoraatsonderzoek van Johan Deklerck (Delinquentie en haar context bekeken vanuit een cyclisch model van ‘integratie-desintegratie’ Diss.Doct. KU Leuven, afd Strafrecht, Strafvordering en Criminologie, 2005).

 

Je kan op verschillende manieren werken aan herstel. Praten, een hand schudden, de schade betalen, … Maar herstel is meer als praten en vergoeden. Herstel heeft verschillende lagen of niveaus. Het gaat over de feiten maar ook over herstel binnen de bredere context van die feiten, over een meer fundamenteel herstel. De herstelpiramide ordent deze verschillende niveaus (primair herstel, secundair herstel, herstelondersteuning, leefkwaliteitsbevordering en de conditionerende context). De betrachting is om uiteindelijk los te komen van de gijzelende kracht van wat er gebeurd is en het deel te laten worden van de grote en banale ervaringen die we dagelijks meemaken. Zo kunnen dader, slachtoffer en hun omgeving een hoofdstuk afsluiten en opnieuw beginnen.

Deze sessie rond de herstelpiramide focuste op de context van detentie. Met interactieve oefeningen werd nagegaan hoe men de verschillende niveaus van herstel zou kunnen implementeren op situaties in deze context door de verschillende actoren (daders, directie, penitentiair beambten, medewerkers van de PSD, JWW, Moderator, …).

Deze vorming toont aan dat het toepassen van de herstelpiramide een grote meerwaarde kan hebben in de gevangenis. Niet alleen in de relatie tussen dader en slachtoffer en met het oog op rehabilitatie maar ook voor het voorkomen en oplossen van conflicten op de gevangenisvloer. Wel blijkt dat er nood is aan bewustwording rond de mechanismen die spelen op het vlak van herstel, bij de verschillende actoren actief in de gevangeniscontext. Onbekend is onbemind. Voorlopig primeert echter vaak de orde van de dag en dat is er in vele gevallen één van tijdsdruk en beperkte middelen.

Voor meer info over de herstelpiramide kan u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en op Sorrybox.