In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

European Prison Education Association (EPEA) training conference Dublin 12-16 juni

De 17e internationale EPEA training conference vond plaats in Dublin en werd mede georganiseerd door de Irish Prison Education Association. Deze editie zal bij heel wat afgereisde deelnemers in het geheugen blijven hangen als een training conferentie waarbij men de klok best thuis liet en er een heel uitgebreid, divers en intensief programma op het menu stond.

epea speech

 

De core business “educatie in de gevangenis” kwam op de conferentie onder verschillende gedaantes voor in de workshops. In het Ierse systeem zelf hechten ze veel belang aan de kunsten in het curriculum (bv. theater maken, schilderen, objecten vervaardigen …) omdat het een belangrijk onderdeel is van het mens-zijn en het kan helpen om probleemoplossend denken te ontwikkelen. Maar ook als een manier om uit te vissen waar je talenten liggen, te komen tot zelfinzicht en als een toeleidingsmiddel naar de meer formele vormen van educatie en onderwijs voor zij die bijvoorbeeld een aversie voor "school" hebben opgelopen. De verschillende “art-programs” met ondersteuning van specifieke foundations (bv. PAF in Noord-Ierland) hebben in de Ierse en Noord-Ierse gevangenissen schrijvers, schilders, muzikanten, acteurs en andere kunstenaars en ambachtsmensen voortgebracht, zoals de tentoonstelling “Unlock” in de voormalig gevangenis Kilmainham Goal laat zien.

epea kunst 2

 

Het thema welzijn – educatie kreeg op de conferentie aandacht via de workshops rond de “art programs” maar ook in workshops rond mindfulness, het uitoefenen van mensenrechten in een punitieve context, het trainen van de mentale gezondheid om leren en rehabilitatie te ondersteunen en in de sessie rond het toepassen van de “bombardment exercise” van “Telling my story" met het oog op rehabilitatie.

Specifiek met het oog op lesgeven in detentie behandelden workshops thema’s als het motiveren van gevangenen tot deelname en afronden van educatie, de evolutie van het traditionele schoolcurriculum naar gedragstraining, de toegankelijkheid van het lesmateriaal en de ruimtes in de gevangenis, filosofie studeren in detentie, beroepsopleidingen achter de tralies, de mogelijke samenwerkingen met de bibliotheken en het helpen van lesgevers in de gevangenis bij het nemen van educatie-gerelateerde beslissingen.

 

 

Verschillende onderzoeken rond relevante thema’s passeerden de revue zoals onderzoek naar het geven van wiskunde in de gevangenis, grootschalige bevragingen rond educatie in de gevangenis in Europa, het bevorderen van de prestaties van minderheidsgroepen op het vlak van educatie in de gevangenis, actief burgerschap van gedetineerden (!deelname België), de invloed van de ARQ (Adult Reading Questionnaire) op een aangepast educatief programma, innovatieve manieren om gevangenen te motiveren om te leren – IOWA (!deelname België), hoe we de school van de toekomst zien en ons perspectief op het leven in de gevangenis en de participatie van buitenlandse gevangenen in educatieve activiteiten (!België).

Verder was er aandacht voor projecten rond het slaan van de brug tussen leren binnen en buiten de muren met Learning Inside Out (!België), het digitale luik van educatie in de gevangenis, het opzetten van Europese samenwerkingen binnen o.a. de Eramsus+-projecten, radicalisering en educatie, de geschiedenis van educatie in de gevangenis en de Europese regelgeving.

 

 

De vele workshops werden afgewisseld met plenaire momenten (bv. panelgesprekken, EPEA General Council meeting), inspirerende speeches door ervaringsdeskundigen zoals senator Lynn Ruane, zelf afkomstig uit een probleemwijk van Dublin met de nodige uitdagingen, die streeft naar een holistische visie op rehabilitatie. Volgens haar moeten de condities er zijn om rehabilitatie mogelijk te maken en missen de beleidsmakers vaak dit inzicht. Eén van de zaken waar ze voor geijverd heeft, is het verdwijnen van kleine misdrijven van het strafblad na een bepaalde tijd. Op die manier maken ex-gedetineerden meer kans op de arbeidsmarkt. Succesvol ondernemer in de horeca Jonathan Watts (winnaar van de Gaisce and Duke of Edinburgh Award, een prijs voor jonge gedetineerden gebaseerd op het verwerven van skills, attitudes en motivatie) gaf met zijn verhaal een inkijk in zijn parcours voor, tijdens en na detentie. Op de gezamenlijke momenten kon iedereen elkaar beter leren kennen, de info-standjes en project-posters inspecteren en werd er volop genetwerkt. Al dan niet later op de dag verdergezet in een Ierse pub bij een Guinness.

 

 

Klasbak vzw is de Belgische afdeling van de European Prison Education Association en werd op de conferentie vertegenwoordigd door verschillende leden. Wil je graag lid worden van Klasbak en zo ook van EPEA en de volgende conferentie binnen twee jaar bijwonen, surf dan naar deze pagina  voor meer info!

Wil je graag meer weten over de conferentie of de workshops, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..