In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Vanaf 1 juli 2020 hebben alle gedetineerden het recht om in de gevangenis hun eigen kledij en schoenen te dragen

Vanaf 1 juli 2020 hebben àlle gedetineerden het recht om in de gevangenis hun eigen kledij en schoenen te dragen. Hen verplichten om een gevangenisuniform te dragen mag niet meer, tenzij dat echt nodig is voor de arbeid of bij bepaalde activiteiten. Dat staat zo in de Basiswet Gevangeniswezen uit 2005, maar het betrokken artikel 43 is nooit in werking getreden. Veel gevangenissen passen de regels wel al toe waardoor heel wat gevangenen al langer hun eigen kleren mogen dragen.

 

Andere inrichtingen zijn nog niet zo ver en hanteren nog de regels van het Algemeen Reglement van de Strafinrichtingen van 21 mei 1965. Dat reglement verplicht iedereen die veroordeeld is tot een gevangenisstraf van meer dan 3 maanden om strafkledij te dragen. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen hierop uitzonderingen worden toegestaan. Deze inrichtingen staan dus voor een omwenteling. Binnen een dik jaar hebben àlle gedetineerden het recht om hun eigen kledij te dragen.

Het dragen van eigen kleding moet vooral leiden tot een beter psychisch welzijn van de gevangenen. Als een gedetineerde elke dag kleren moet dragen die niet van hem zijn, die soms net te klein of te groot zijn, dan kan dat inderdaad een impact hebben op de mentale gezondheid. "We zijn ervan overtuigd dat het dragen van eigen kleding daar wat aan kan veranderen", zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen.

Voor meer info, bekijk het VRT-nieuwsitem of klik hier voor de betreffende wetgeving.