Volwassenen aanspreken op hun leer-kracht

Inhoud

‘Volwassenen aanspreken op hun leer-kracht’ is een interactieve workshop die een inleiding geeft in het motiveren van een groep gedetineerde cursisten. Zij zijn immers niet altijd intrinsiek gemotiveerd voor de cursus die ze volgen. Hoe kan je daarmee aan de slag? In deze workshop krijg je nieuwe ideeën om je cursisten te motiveren om zich in te spannen voor je vak. En elk vak biedt eigen kansen om de leer-kracht van volwassenen aan te spreken.
We putten voor deze workshop uit de literatuur over de werking van de hersenen van volwassenen. Vooral Daniel Kahneman's 'Het feilbare brein' biedt veel inspiratie om aan onze cursisten te tonen waarom mensen vaak weigerachtig zijn om het resultaat van hun werk te controleren. Of om zich lang te concentreren. En hoe het komt dat echt multi-tasken meestal onmogelijk is. En waarom we het zo moeilijk hebben met kritiek op wat we doen.
Wat de werking van de hersenen betreft, staan alle volwassenen op gelijke voet. Docenten zowel als cursisten. We kunnen onze cursisten dan ook op een niet-veroordelende manier wijzen op valkuilen en blinde vlekken. Elke les die we geven, is een fascinerende oefening in het trainen van ons brein.

 

Doelgroep

Leerkrachten, vormingswerkers en vrijwilligers die groepslessen aanbieden in de gevangenis.

 

Begeleiding: Monique D’aes

Monique D’aes is pedagogisch medewerker van het GO!-nascholingsteam en heeft een ruime ervaring in het geven van vormingen rond motiveren van cursisten en het aanspreken van de interesse van de cursisten voor het vak.