Trefdag: de nieuwe interneringswet is een feit

Op 5 mei 2015 bent u uitgenodigd, in het Guislaincentrum te Gent, voor de trefdag rond de nieuwe interneringswet, met kritische visie hierop en de mogelijkheid tot reflectie.

                                                  

 

De nieuwe interneringswet is een feit: een historische, actuele en toekomstige blik - 5 mei 2015 - Guislaincentrum Gent

Op 9 juli 2014 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering van personen. Deze wet vervangt de wet van 9 april 1930 tot bescherming van de maatschappij tegen abnormalen, gewoontemisdadigers en plegers van bepaalde seksuele feiten en de wet van 21 april 2007 betreffende de internering van personen met een geestesstoornis (Belgisch Staatsblad van 13 juli 2007) die ondertussen integraal werd opgeheven door de wet van 19 december 2014 houdende diverse bepalingen betreffende Justitie (Belgisch Staatsblad van 29 december 2014).

De nieuwe interneringswet zal op 1 januari 2016 in werking treden en betekent voor de personen met een psychiatrische aandoening of met een mentale beperking een belangrijke stap vooruit in vergelijking met de niet uitgevoerde wet van 2007, die zware kritiek te slikken kreeg.

Met deze trefdag willen we ingaan op de volgende vragen:

  • Waarom heeft het zo lang geduurd om een nieuwe interneringswet te maken?
  • Hoe is deze wet tot stand gekomen? Hebben we nu uiteindelijk wel een goede wet?

Diverse actoren met expertise en ervaring op het vlak van internering geven na het beantwoorden van deze vragen hun kritische visie op de nieuwe wet. Het is ook de bedoeling een reflectie op gang te brengen met de aanwezigen op deze namiddag.

De deelname aan deze trefdag geeft recht op de nieuwe publicatie: ‘Casselman, J., De Rycke, R., Heimans, H. (eds.), “De nieuwe interneringswet en de zorg voor geïnterneerde personen in Vlaanderen”, met in een eerste deel de bijdragen van de sprekers en in een tweede deel een uitvoerige beschrijving van de huidige zorgmogelijkheden voor geïnterneerde personen in Vlaanderen.

Het inschrijvingsgeld voor deze trefdag bedraagt 155 EUR (excl. 21% btw) / 187,55 EUR (incl. 21% btw). 

Er zijn speciale voorwaarden voorzien voor de welszijnsector (enkel inschrijving mogelijk via de inschrijvingskaart of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding BVL of SGW)
Vanaf een deelname van 2 personen per voorziening (één factuur) kan ook ingeschreven worden zonder boek: 
- Personeelsleden van de Broeders van Liefde (BVL) betalen 95 EUR met boek – 60 EUR zonder boek (incl. 21 % btw).
- Andere organisaties uit de sector gezondheidszorg & welzijn (SGW) betalen 115 EUR met boek – 80 EUR zonder boek (incl. 21 % btw).

Inschrijven? 

  • via studipolis.be; waar u meer info kan vinden en u kan inschrijven. De betaling van het inschrijvingsgeld gebeurt bij online inschrijven onmiddellijk. 
  • via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; via deze weg betaalt u de inschrijving pas na ontvangst van de factuur.