WEVO-vorming: motiveren van gedetineerden in groepsverband

WEVO organiseert twee vormingsdagen rond het motiveren van gedetineerden in groepsverband op 16 en 29 november 2016. Je kan je vanaf nu inschrijven. 

Klasbak ontving de volgende uitnodiging:

Uitnodiging WEVO-vorming: MOTIVEREN VAN GEDETINEERDEN IN GROEPSVERBAND

Wat?

Het vormingstraject rond het motiveren van gedetineerden in groepsverband bestaat uit twee vormingsdagen. Op elke dag wordt vanuit een andere invalshoek getracht de motivatie van (een groep) gedetineerden te verhogen. We richten ons hierbij vooral op begeleiders van groepssessies met gedetineerden zoals lessen of vormingsactiviteiten. Tijdens de eerste vormingsdag wordt er meer gewerkt rond het inspelen op de groep en de groepsdynamieken. De tweede vormingsdag bekijkt het motiveren van gedetineerden vanuit neurowetenschappelijke hoek.

 

Vormingsdag 1: ‘Groepsdynamische technieken om groepen gedetineerden te motiveren’

Iedere lesgever in de gevangenis komt het ongetwijfeld tegen: groepen met een slechte dynamiek, met ‘lastige klanten’, met deelnemers onder invloed van drugs, ... maar ook met groepen waarin een mix aan culturen en waarden leeft, wat soms zorgt voor botsingen of spanningen. Hoe ga je als lesgever om met ‘moeilijke groepen’ in de gevangenis? Hoe motiveer je de groep? Hoe kan je rekening houden met de verschillende problematieken en culturen van de gedetineerden? In deze workshop zoeken we naar oplossingen steunend op ervaring van de deelnemers en expertise van de begeleider. Hierbij wordt vertrokken vanuit groepsdynamische elementen die bepalen of een groep zich achter het lesgebeuren schaart of niet.

 

Vormingsdag 2: “Denken, gewoontes en motivatie bekeken vanuit een neurowetenschappelijke hoek”

De vormingsdag heeft als doel een dieper inzicht te bereiken in denkprocessen, gewoontes en motivatie bij de individuele cursist en deze inzichten te vertalen naar het eigen lesgeven. Ons brein is fenomenaal. Dat gevoel kan je overvallen als je naar documentaires kijkt of als je mensen dingen ziet leren, die je nooit mogelijk had gedacht. Een kind dat meer dan 1 jaar muziekschool volgt? De sporen zijn terug te vinden in het brein. Of 2 weken 3 uur per dag jongleren? Met beeldvorming kan je de veranderingen zien in je brein. En voor wie zich al zorgen begint te maken… ja, ook op volwassen leeftijd. De zogenaamde neuroplasticiteit blijft (in bepaalde hersendelen) ons hele leven mogelijk. Wauw! Maar toch is het niet zo gemakkelijk om die sigaret of die zoetigheid te laten. Of om wat vaker te gaan sporten. Toch geraken we nog steeds onze sleutels kwijt, vergeten we wat we weer te doen hadden of begrijpen we een situatie verkeerd… Hoe paradoxaal, langs de ene kant lijkt het alsof (bijna) alles mogelijk is, langs de andere kant ervaren we elke dag de “macht der gewoonte” en de fouten in ons denken…

In deze vorming leer je:

 1. Wat “neuroplasticiteit” of leren mogelijk maakt: de randvoorwaarden. We bekijken hoe je als docent/lesgever deze randvoorwaarden kan gebruiken en oefenen hiermee.
 2. Wat “neuroplasticiteit” betekent voor onze mindset, de verwachtingen die we hebben voor onszelf en anderen. De voordelen en nadelen van de verschillende mindsets komen aan bod.
 3. De valkuilen van ons denken. We benoemen en herkennen de valkuilen en bespreken hoe we hier tijdens het lesgeven mee kunnen werken.

Voorbereiding:

 • Geen voorkennis vereist.
 • Graag meebrengen of op voorhand nadenken over:  opbouw van een les/sessie (lesplan)

Aansluitende Literatuur:

 • Mindset (C. Dweck)
 • Slow thinking, fast thinking (D. Kahneman)
 • Visible learning and the science of how learn (J. Hattie & G. Yates)

 

Voor wie?

Dit vormingstraject staat open voor iedereen die actief is in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Het traject is gericht op medewerkers die groepssessies met gedetineerden begeleiden zoals lessen, vormingsactiviteiten of trainingen.

 

Begeleiding

Vormingsdag 1: Dominique Roos

Vormingsdag 2: Els Dammekens - Breinset

 

Waar?

Brussel – Ellipsgebouw

Koning Albert II laan 35, 1030 Brussel

 

Wanneer?

Vormingsdag 1: Woensdag 16/11 van 9u30 tot 12u30

Vormingsdag 2: Dinsdag 29/11 van 9u30 tot 12u30

Je kan apart inschrijven voor elke vormingsdag.

 

Prijs?

Gratis

 

Inschrijvingen

Inschrijven kan via het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelieve duidelijk volgende zaken te vermelden:

 • Naam
 • Voor welke vormingsdag u inschrijft
 • Organisatie
 • Email-adres