Ongecategoriseerd

Individueel detentieplan treedt in werking

De Basiswet Gevangeniswezen en rechtspositie van gedetineerden van 2005 voorziet detentieplanning. Sinds 29 april 2019, 15 jaar na publicatie, wordt nu ook daadwerkelijk uitvoering gegeven aan het individueel detentieplan. Gevangenissen moeten voor elke gedetineerde een individueel detentieplan opmaken, tenzij deze uitdrukkelijk aangeeft dat hij geen plan wil.

Lees meer...

Knack publiceert artikel over participatie van buitenlandse gedetineerden

Op 15 juni publiceerde Knack een artikel over de participatie van buitenlandse gedetineerden aan hulp- en dienstverleningsactiviteiten. Dorien Brosens, VUB promotor van het onderzoek, vertelt dat de lage participatie een goede reïntegratie belemmert. Bovendien kan participatie aan de activiteiten leiden tot betere contacten tussen gedetineerden en personeel. Naast de taalcursussen Nederlands voor anderstaligen, hopen de onderzoekers dat het beleidsniveau inzet op een participatiecultuur in de gevangenissen. 

Lees meer...

Verslag trefdag 'Leren vergroot kansen'

Op 18 mei organiseerden Vocvo en het departement Onderwijs en Vorming de trefdag 'Leren vergroot kansen'. Het thema van de trefdag was het versterken van (laaggeletterde) volwassenen in kansarmoede. Ook in de gevangenis komen we regelmatig in contact met mensen in kansarmoede. Daarom waren er twee workshops over het vergroten van kansen in de gevangenis: een workshop over het project 'Learning Inside Out' (LIO) en een workshops over de werking van de G-coach in de gevangenis. 

Lees meer...

Internering, te Gek?!

Vormingplus en "Te Gek?!" organiseren op 25 mei 2018 een avond over internering. Via filmpjes, getuigenissen en een panelgesprek staan deelnemers stil bij wat internering de dag van vandaag betekent. Inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Gedetineerden in de gevangenis van Hoogstraten schreven in het kader van 'De Warmste Week' van Studio Brussel prachtige teksten. Op deze pagina kunnen jullie de teksten en gedichten lezen. 

 

ELFJES

Inside stories

Mijn verhaal rond 'Langs de wegen' van Stijn Streuvels

 Inside stories 2

Nonsens verhalen

 Inside stories 3

De wereld in 2045

Inside stories 4

Ik ben onzichtbaar

Inside stories 5

Ik ben beroemd

 Inside stories 6

 

Schrijf u snel in voor de klasbak kick-off meeting!

Op 1 december sluiten de inschrijvingen voor de klasbak kick-off. Wees er snel bij, er zijn nog enkele plaatsen! 

Bovendien voegen we graag nog een extra spreker toe aan het programma. Rudy Van De Voorde, raadgever strafuitvoering van het kabinet van de Minister van Justitie komt als slotspreker. Hij zal de visie van de justitiële sector op leren in detentie uit de doeken doen. 

Klik hier om de uitnodiging te bekijken. 

De nationale dagen van de gevangenis waren een groot succes!

Op 21 en 25 november organiseerde Klasbak samen met andere organisaties evenementen in het kader van de nationale dagen van de gevangenis. Het thema dit jaar luidt: Gedetineerd? en de familie? Eén van onze gastsprekers, Lut, getuigde naar aanleiding van het evenement in het Journaal op één en De Ochtend op radio 1. 

Eerste transitiehuizen openen in 2019 de deuren

Minister van Justitie Koen Geen kondigde vrijdag aan dat het eerste transitiehuis zijn deuren zal openen in 2019. Hij reageert daarmee op het pleidooi van filmregisseur Michaël Roskam die een hervorming van het gevangeniswezen voorstelt. Lees hier het volledige artikel. 

Netwerk

Leden

Klasbak is een netwerk dat bestaat uit verschillende organisaties en individuele leden. Op deze pagina vind je een overzicht van onze leden. 

Partneroganisaties

Afbeeldingsresultaat voor VUB   Afbeeldingsresultaat voor Federatie voor basiseducatieAfbeeldingsresultaat voor vocvo                              

                   

 

    Afbeeldingsresultaat voor L4 Volwassenenonderwijs                   Afbeeldingsresultaat voor De Rode Antraciet                      Afbeeldingsresultaat voor CVO Antwerpen                                        

 

Individuele leden

Individuele leden aangesloten bij Klasbak zijn onderzoekers, onderwijscoördinatoren, directieleden van CVO's,... 

Heb je zelf interesse in het thema leren in detentie en wens je lid te worden van Klasbak? Dat kan! Klik hier voor meer informatie. 

Steun klasbak

Jouw gift zet leren in detentie op de kaart!

De werking van Klasbak vzw is afhankelijk van financiële giften. Dankzij jullie steun kunnen wij onze dagelijkse werking organiseren. 

Schenkingen kunnen gestort worden op het klasbak rekeningnummer: BE75 3631 4979 8251

Ook door lid te worden steunt u klasbak. Voor 30 EURO per jaar bent u lid. Klik hier voor meer informatie over lidmaatschap. 

 L Donorinfo NLbase COUL

Klasbak is een financieel transparante organisatie. Op de website van donor info komt u meer te weten over de financiering van klasbak.