In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Memorandum Klasbak

Gedetineerden zijn een onmondige en weinig zichtbare doelgroep. Maar bijna elke gedetineerde komt ooit vrij. Daarom moet een gedetineerde vanaf dag één van de detentie de hulp en mogelijkheden krijgen om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Leren is daarbij belangrijk want dit biedt gedetineerden handvaten om te groeien, om zich te versterken en om uiteindelijk ook bij te dragen aan de samenleving.

Inzetten op leren in gevangenissen loont op lange termijn. Amerikaans onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat formeel onderwijs leidt tot 43% minder kans op recidive. Er is reeds een belangrijke weg afgelegd door het beleid, onder meer in het formele volwassenenonderwijs. Toch blijven er belangrijke elementen ontbreken om educatie in de gevangenis succesvol te maken. Klasbak hoopt dan ook dat het beleid aan de slag gaat met deze vijf aanbevelingen. 

Klik hier om het volledig memorandum te lezen of bekijk het digitaal bladerboekje

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met de Klasbak coördinator via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

“Zijn vrouwen braver?” Voor het eerst in kaart gebracht: de vrouwelijke criminaliteit in België.

Een artikel uit Knack van 19/06/2019, door Michel Vandersmissen.

Uit het laatst beschikbare jaarverslag van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen blijkt dat in 2017 gemiddeld 10.300 gevangenen opgesloten zaten in de Belgische gevangenissen. Daarbij 440 vrouwen of 4,3 procent van de totale gedetineerdenbevolking. De grootste vrouwenafdeling bevindt zich in Brugge, waar 105 vrouwen opgesloten zitten. An Nuytiens: 'Het aandeel van vrouwelijke gedetineerden schommelt al enkele jaren tussen de 4 en de 5 procent van de totale bevolking. In Nederland is het aandeel vrouwen iets hoger met 6 à 7 procent. In Europa bedraagt het aandeel opgesloten vrouwen tussen de 2 en de 9 procent. In de VS zitten ze aan 9,3 procent, in Aziatische landen nog meer.'

An Nuytiens, criminologe aan de Vrije Universiteit Brussel, schreef een doctoraat over vrouwelijke gevangenen, en is een van de weinige wetenschappers in dit land die zich heeft beziggehouden met vrouwelijke criminaliteit.

Lees meer...

Het Belgische antwoord in de prison dance challenge. 24 vrouwelijke gedetineerden dansen in een bijzondere videoclip.

Vorig jaar namen een groep van dertien Finse vrouwelijke gedetineerden een dansvideoclip op in de Vanaja-gevangenis. Ze daagden op de tonen van "Heathens" van Twenty one pilots in een groepschoreo andere vrouwelijke gedetineerden uit om op die manier aandacht te vragen voor de nood aan voldoende beweging en cultuur in de gevangenis. In Vlaanderen en Brussel voorziet vzw De Rode Antraciet in een cultuur- en sportaanbod en bouwen zij mee aan de weg naar re-integratie van vele gedetineerden. De Rode Antraciet stak samen met het gevangeniswezen en het internationale dansgezelschap Ultima Vez de schouders onder het project.

In de videoclip zijn de vrouwen al dansend aan het werk te zien door het winket, het typische doorkijkluikje in een celdeur. Choreograaf Seppe Baeyens wou met het project vrouwelijke gedetineerden een podium geven naar de buitenwereld toe en een eerlijk portret schetsen, met de nadruk op hun vrouwelijkheid. 24 vrouwelijke gedetineerden uit vier Vlaamse en Brusselse gevangenissen werkten hieraan mee gedurende een half jaar.

Het resultaat, het Finse filmpje en meer duiding door choreograaf Seppe Baeyens, vind je in deze VRT-bijdrage.

Vocvo nieuwsbrief

Het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs (Vocvo) heeft naast duidelijke taal en geletterdheid specifieke aandacht voor leren in detentie.

Lees hier hun nieuwsbrief!

newsbrief

Infobrief ondersteuning lesgevers gedetineerden -- aanbod 2019-2020

In deze infobrief vind je informatie over de ondersteuning voor lesgevers aan gedetineerden. Deze ondersteuning is een samenwerking tussen de pedagogische begeleidingsdiensten en Vocvo.

Waar er op ingezet wordt in het schooljaar 2019-2020:

netwerking tussen collega’s die in de gevangenis werken.

activeren van een uitwisselplatform voor materialen die in de gevangeniscontext bruikbaar zijn.

De infobrief voor lesgevers aan gedetineerden verschijnt vanaf nu op regelmatige basis. Hij verschijnt 3 à 4 keer volgend schooljaar, zo kan je doorklikken of inschrijven op wat jij relevant vindt. Inschrijven voor de activiteiten kan vanaf 1/9/2019. 

 

Save the date!

save the date

Lees meer...